Systematisch uitvoeren

Wanneer

 

 

Tijdens het maken van de opdracht voert de leerling zijn of haar eigen stappenplan nauwkeurig uit. Alleen als de leerling dit niet doet, coacht de leerkracht.

 

Wat

 

De leerling volgt zijn of haar stappenplan. De leerkracht kan de leerling herinneren aan het stappenplan. De leerkracht kan de leerling bevragen bij welke stap hij of zij is.

 

Hoe

 

De leerling rekent een rekensom stap voor stap uit. De leerling leest een tekst systematisch door en let dan vooral op dingen die belangrijk zijn voor het beantwoorden van de doelstelling.

 

Waarom

 

Het systematisch aflopen van een stappenplan is een belangrijke stap in het uitvoeren van een opdracht. Als het ontworpen (stappen)plan nauwkeurig gevolgd wordt, is er meer kans op een betere en correctere uitvoering van de taak. Bovendien houdt de leerling beter overzicht.

 

Voorbeeld

 

Een manier om dit te stimuleren is om bij het maken van de opgaven na een instructie, eerst de leerlingen zelfstandig aan het werk te laten gaan. Na 10 minuten mogen ze pas om hulp vragen. Leerlingen die hier moeite mee hebben, krijgen een korte aanwijzing waarna ze het toch eerst 10 minuut zelf verder alleen moeten proberen.